مدرسه هوشمند یکی از جذابترین اتفاقات در عرصه تکنولوژی است. استفاده از کامپیوتر و تخته هوشمند و نمایش تصاویر رنگی و سه بعدی، هیجانی مثل رفتن به شهربازی برای کسب علم ایجاد کرده است. برای هوشمند سازی روی تیم حرفهای آرات حساب کنید.
مدرسه هوشمند
با تدارک مدرسه هوشمند (Smart School)، قرار است بچهها از رفتن به مدرسه همانقدر کیف کنند که از رفتن به شهر بازی! مدرسه هوشمند ایدهای حسابشده و دقیق برای پرورش کودکان و دانشآموزان هوشمند و متفکر است.
فضای مدرسه هوشمند از زمین تا آسمان با محیط خشک مدرسههای سنتی قدیمی که همهی ما تجربهی آن را داشتیم، فرق میکند. در این مدرسه، با برنامهریزیهای دقیق و کارشناسانه قرار است که هر فردی با هر میزان استعدادی، برای خودش نابغهای شود.
مدرسه هوشمند: با تعریف نرمافزارها و سخت افزارهای هوشمند مختلف برای روند آموزشی گرفته تا سیستم تهویه هوشمند و سیستم روشنایی هوشمند یک محیط آموزشی ایدهآلی میسازد که حتی والدین هم هوای ادامهی تحصیل به سرشان میزند!
مدرسه هوشمند چیست؟
در مدرسه هوشمند جدا از تکنیکها خاص در مورد روش تدریس، از تجهیزات و فناوری پیشرفته برای پیشبرد در روند آموزشی استفاده میشود. ایدهی اصلی تدریس هوشمند یا به عبارتی دیگر درس مدرسه هوشمند این است که دانشآموزان خلاق و مبتکر پرورش یابند.
بنابراین مثل مدارس سنتی معلم به تنهایی وظیفهی آموزش را بعهده ندارد؛ بلکه آموزش با کمک ابزارهای هوشمند صورت میگیرد که منجر به پویایی و تعامل بیشتر دانش آموزان میشود.
(مطالعه مطلب فناوری NFC را به شما پیشنهاد میکنیم.)
مدرسه هوشمند: طبق گفتهی کارشناسان، فضای مدرسه باید آنقدر انعطافپذیر باشد که هر فردی با هر استعدادی بتواند در آن به درستی رشد فکری و فرهنگی داشته باشد.
مدرسه هوشمند در ایران
مدرسه هوشمند به لطف اینترنت اشیاء (IoT) یک محیط شگفت انگیز است که حس کنجکاوی دانش آموزان را بیش از پیش بر میانگیزد و با آموزش علوم کاربردی، آنها را به افرادی کاربلد در جامعه تبدیل میکند.
در ابتدا کمی تخصصیتر درباره ایدههای مدرسه هوشمند میپردازیم و سپس برخی از ابزارهای کلاسهای دیجیتال را خدمتتان معرفی میکنیم.
مدرسه ی هوشمند: در ایران نیز ایدهی مدرسه هوشمند، توسط مدیران خوشفکر پشتیبانی شده و خیلی از مدارس با تجهیزات مدرن و تغییر سبک تدریس، مسیر نوینی را پیش گرفتهاند.
سیستمهای هوشمند مورد نیاز در هوشمند سازی مدرسه
علاوه بر ابزارهای کمک آموزشی و دیجیتالی برای هوشمند سازی کلاس درس، سیستمهای هوشمند دیگری برای ساخت یک مدرسه اسمارت بکار میرود، آنها شامل:
- سنسورهای صوتی و تصویری هوشمند
- دوربینهای امنیتی هوشمند
- سیستم حرارتی هوشمند
- سیستم تهویه هوشمند
- سیستم روشنایی هوشمند
- کارت دانش آموزی هوشمند
- قفل هوشمند
(از صفحه پرده هوشمند نیز بازدید کنید.)
مدرسه هوشمند: مدرسه هوشمند آنقدر جذاب است که همانند داستان مدرسه هیولاها کودکان و حتی بزرگسالان را برای کسب علم و دانش به ولع میاندازد.
مدرسه هوشمند یک برنامه تخصصی و کارشناسانه
ایدهی اصلی آموزشی هوشمند مربوط به این چند سال اخیر نیست بلکه از سالیان پیش بصورت تخصصی دربارهی آن بررسی شده است. اصول مدارس هوشمند برای آموزش خوب، که توسط دیود پرکینز و همکارانش در پروژهی Zero در دانشگاه هاروارد تدوین شده است، بر اساس دو قاعده کلی هدایت میشود:
- یادگیری نتیجهی تفکر است؛ و هر دانش آموزی میتواند روش درست فکر کردن را یاد بگیرد.
- یادگیری از درک عمیق حاصل میشود، و برای رسیدن به آن، باید علم بصورت منعطف (متناسب با استعداد دانش آموز) و پویا ارائه شود.
(پیشنهاد میکنیم از مطلب آبیاری هوشمند غافل نشوید.)
مدرسه هوشمند: در مدرسه هوشمند کامپیوتر جایگزین تخته سیاه است و دانشآموزان میتوانند از اینترنت برای آموزش بیشتر و بهتر استفاده کنند.
اصول ایجاد مدرسه هوشمند
با آن اصول اولیه که ذکر شد، مدرسه هوشمند به فضایی پویا و جذاب برای تفکر و درک عمیق علوم مختلف تبدیل میشود، به این معنا که فقط حفظ کردن و نمره گرفتن مد نظر نیست، بلکه فقط و فقط یادگیری آن هم بصورت کاربردی اهمیت دارد.
با این روش، به استعداد دانش آموزان احترام گذاشته شده و آنها را به افرادی مسئولیت پذیر برای جامعه تبدیل میکند. در ایجاد مدرسه هوشمند هفت اصل آموزشی وجود دارد:
در مدرسه هوشمند به استعداد دانش آموزان احترام گذاشته شده و آنها را به افرادی مسئولیت پذیر برای جامعه تبدیل میکند.
اصول ایجاد مدرسه هوشمند: 1. دانش مولد (Generative Knowledge)
دانش، اصلیترین موضوع مدرسه هوشمند است. دانشی که برای دانش آموزان کارآمد است و بیشترین سودهی را برای آنها دارد. شناسایی و ساختاربندی محتوایی که بیشترین پتانسیل را برای پیشرفت دانشآموزان دارد، نقطهی شروعی برای آموزش در مدارس هوشمند است.
مدرسه هوشمند: دانش، اصلیترین موضوع مدرسه هوشمند است. دانشی که برای دانش آموزان کارآمد است و بیشترین سودهی را برای آنها دارد.
اصول ایجاد مدرسه هوشمند: 2. قابلیت یادگیری هوش (Learnable intelligence)
مورد دوم، توجه به قابلیت یادگیری هوش است و نه صرفا میزان هوش! بر پایهی یک سنت روانشناختی، هوش را یک مقدار ثابت در نظر میگیرد. بر اساس تحقیقات انجام شده در پروژهی Zero، با استفاده از روشهای تفکر، انسان میتواند هر چیزی را بخوبی یاد بگیرد.
(به صفحه پروتکل knx نیز سری بزنید.)
در مدرسه هوشمند از تفکر قابلیت یادگیری هوش حمایت میشود و این نوع تفکر، تأثیر قابل توجهی بر دیدگاه خود دانش آموزان در مورد تواناییها و یادگیریشان دارد.
اصول ایجاد مدرسه هوشمند: 3. تمرکز بر درک دانش آموزان (Focus on understanding)
در مدرسه هوشمند، بر درک عمیق دانش آموزان در هنگام کار فردی یا کار گروهی بسیار تأکید میشود. موردی که در مدارس سنتی این موضوع به دست فراموشی سپرده شده بود.
(صفحه انبار هوشمند نیز میتواند برایتان مفید باشد.)
در مدرسه هوشمند، آموزش منحصر به معلم نیست بلکه تمامی افراد در آموزش دخیل هستند و تعامل خوبی بین افراد در کلاس درس و تقویت کار گروهی شکل میگیرد.
اصول ایجاد مدرسه هوشمند: 4. تدریس برای ماهرشدن و انتقال علم (Teaching for Mastery and Transfer)
یک اصل ساده اما قدرتمند برای آموزش این است که برای آنچه که دانش آموزان میخواهند یاد بگیرند شرایط را مهیا و ایجاد انگیزه کنید. هر چقدر انگیزه قویتر باشد، یادگیری با سرعت و شوق بیشتری انجام میشود.
در نیتجه دقیقا دانش آموز به شخصی ماهر که توانایی انجام کاری را به تنهایی دارد، تبدیل میشود. عمل به درستی به او منتقل شده و اینگونه یک فرد متخصص به جامعه اضافه میشود.
در مدرسه هوشمند از ابزارهای فناوری اطلاعات و ارتباطات نظیر پروژکتور کلاسی، نرمافزارهای مختلف مثل پاورپوینت، واژه نگار، اینترنت و هر ابزار الکترونیکی که بتواند در آموزش دخیل باشد، کمک گرفته میشود.
اصول ایجاد مدرسه هوشمند: 5. ارزیابی یادگیری محور (Learning-Centered assessment)
ارزیابی یادگیری محور، در بهترین عملکرد به عنوان ابزاری منعکس کنندهی میزان یادگیری است. این مدل ارزیابی موجب پویایی ارتباط معلم و دانش آموزان میشود. با ارزیابی یادگیری محور، دانش آموزان مسئولیت کار خود را به عهده میگیرند و برای رسیدن به موقعیت ایدهآل تلاش میکنند.
(از مطلب رله هوشمند غافل نشوید.)
در مدرسه هوشمند دانش آموزان با تولید محتوا استعداد خود را شکوفا میکنند و معلمان با ارائه محتوای درسی الکترونیکی ابتکار عمل بیشتری برای رساندن مفهوم درس دارند.
اصول ایجاد مدرسه هوشمند: 6. تمرینات پیچیده (Embracing Complexity)
تمرینات پیچیده دقیقا مطابق دستور العمل اصلی مدرسه هوشمند است. تمرینات پیچیده دانش آموزان را با هیجان و اشتیاق تمام، به تفکر وا میدارد.
دانش آموزان برای رسیدن به درک عمیق نیاز دارند تا با موقعیتها و مشکلات پیچیده کنار بیایند. مدارس هوشمند، شامل موقعیتهای یادگیری است که به دانش آموزان کمک میکند تا مهارتهای خود را در تحمل پیچیدگیها و مشکلات محک بزنند.
در مدرسه هوشمند دانش آموزان با تحمل پیچیدگیها و مشکلات از آن روحیهی بیهدفی دور میشوند و روح پژوهش و جستجوگر در وجودشان زنده میماند.
اصول ایجاد مدرسه هوشمند: 7. مدرسه هوشمند به عنوان یک سازمان آموزشی (The school as a learning Organization)
مدرسه هر آنقدر که برای آموزش رشدِ فرهنگی و علمی دانش آموزان مؤثر است باید برای رشد معلمان و مدیران نیز محیطی تأثیر گذار باشد. در مدرسه هوشمند از علایق فکری و حرفهای اولیای مدرسه حمایت میشود. طبق این روش، فضای مدرسه دیگر خشک و یکنواخت نیست و متناوبا با ایدههای جدید بروزرسانی میشود.
مدرسه هوشمند دیگر یک فضای خشک و یکنواخت نیست و متناوبا با ایدههای جدید بروزرسانی میشود.
هوشمند سازی مدرسه
مدرسه هوشمند، یعنی یک کلاس درسی دیجیتال مدرن، که نه تنها دانش آموزان را برای یادگیری سر ذوق میآورد بلکه آنها را با تعامل با ابزارهای هوشمند آشنا میسازد.
این روش خلاقانه شیوهی تدریس معلمان و یادگیری دانش آموزان را بکلی زیر و رو کرده است. ابزارهای هوشمند کلاس درس هوشمند، با روشهای آموزشی جذاب بصری، دیداری و شنیداری محیط آموزش را خوشایند و گیرا میکند.
در مدرسه هوشمند تمامی دانش آموزان به یک اندازه در آموزش سهم دارند. به این معنا نیست هر کسی بیشتر حرف بزند موفقتر است، بلکه دانش آموزان خجالتی و کم حرف نیز همانند سایر دانش آموزان، در محیط آموزشی فعال و مهم هستند.